Дигитален Маркетинг – Безплатен 4-дневен курс за непрофесионалисти с мен Григор Йовов

4-дневен екшън курс по дигитален маркетинг – Постави маркетинг основите на своя проект за по-малко от 257 минути с мен Григор Йовов! Здравей! В този съкратен курс ще ти покажа работещи модели от практиката, които да приложиш за стартиращия си проект или съществуващ бизнес. Курсът набляга на практиката и теорията е сведена до минимум. Целта е след като преминеш през курса да видиш конкретни резултати за бизнеса си. През цялото това време ще съм до теб по имейл и в специалната фейсбук група (по-долу има линк) за да ти помагам! Запретни ръкави и направи нещо за бизнеса си чрез дигиталния маркетинг още днес! Нямам търпение да те видя в действие- успех!

Ден 1 (общо 43 мин):

1. Изгледай следните 2 видео материала:

Лекция 1 – Инбаунд маркетинг – Защо и как? (5 мин)

Инбаунд маркетингът е неразделна част от съвременния дигитален маркетинг. Той представлява начин на подреждане на маркетинг дейностите, които изхождат от нуждите на конкретните групи потребители и точния момент, в който те се намират.

Основните фази в инбаунд маркетингът са:

  • Фаза на привличане на потребителите в самия сайт. Най-големия източник на трафик в повечето случаи е органичното търсене в Google.
  • Тази фаза служи за превръщане на дошлите на сайта потребители в абонати или така наречените лийдове. Това може да стане чрез свалене на безплатен материал и попадане в мейлинг лист например.
  • На този етап така получените лийдове се превръщат в клиенти чрез закупуване на продукт или услуга.
  • Тази фаза служи за добавяне на допълнителна стойност или предложения към покупката (безплатни материали, отстъпки за приятели и др.), които превръщат клиентите в “рекламни” лица за бизнеса.

Лекция 2 – Инбаунд маркетинг – Как да си направим Buyers персони (8 мин)

Така наречените персони са образи на идеалния клиент в лицето на конкретен човек с дадени предпочитания и начин на действие, който обуславя поведението му. Това са в същото време и групи потребители, които са важни и желани за бизнеса.

Създавайки персони можем по-лесно да се концентрираме върху задоволяване на техните нужди, тъй като пред нас вече имаме образ на реален човек, чиито нужди да удовлетворим и така да поставим основите на дигиталния маркетинг на бизнеса си.

Bauyers персоните имат 3 фази на търсене:

  • Това е моментът, когато персоната все още не знае, че има нужда от дадения продукт/ услуга.
  • Това е моментът, когато тя вече знае това и прави проучване на възможностите.
  • Това е моментът, когато съпоставя главните алтернативи и прави своя избор за покупка/ поръчка.

2. Изтегли материалите за попълване от този линк:

 

Инбаунд маркетинг курс

3. Изтегли безплатно “Стартов счетоводен наръчник на предприемача от този линк”:

Стартов счетоводен наръчник на предприемача

4. Влез в затворената фeйсбук група за допълнителна помощ от мен Григор Йовов и общност от предприемачи:

https://www.facebook.com/groups/diymarketing101/

Ако искаш да стартираш свой собствен проект или вече имаш бизнес, който искаш да доведеш на по-високо ниво- това е мястото за теб! Това е група за хора, които искат да се научат да правят сами своя дигитален маркетинг и реклама. Всеки, който няма професионални амбиции в света на маркетинга, а просто иска да развива своя бизнес е добре дошъл.

5. Създай първите си 3 buyers персони! (30 мин)

Разбира се, персоните за всеки бизнес са индивидуален брой. Може за теб да са само 2, а за друг да са 10. Важното е обаче да се започне с най-важните, ето защо ако се чудиш препоръчвам да започнеш с 3 броя. Освен това имай предвид, че на следващите етапи ще се създава съдържание за всяка персона и за всяка от нейните фази на търсене. Ето защо ако започнеш с прекалено голям брой ще си отвориш много работа, като моя съвет е първо да натрупаш малко практика за да не ти се налага да поправяш много на брой грешки.

Ден 2 (общо 99 мин):

1. Изгледай видео лекция номер 3 от инбаунд маркетинг мини сериите:

Лекция 3 – Инбаунд маркетинг – План на съдържанието & ключови думи (24 мин)

Плана за съдържанието е важен, тъй като това подрежда хаоса в маркетинг дейностите ти. Имайки го ти ще можеш по-лесно да структурираш времето си за тази част от работата. Планът на съдържанието има за цел да изградиш мрежа от точки в интернет пространството, които да носят постоянен трафик към сайта ти.

Както казахме, този план включва материали за всяка персона и всеки момент от нейното търсене. Това ще рече най-малко 3 материала на персона. Те може и да са повече при наличие на благодатна тема за създаване на съдържание.

2. Напиши примерни въпроси, които си задават твоите персони на всяка фаза от тяхното търсене. (30 мин)

По този начин ще се поставиш в техните “обувки” и ще разбереш как най-точно да отговориш на очакванията им на всяка фаза от търсенето.

3. Потърсете ключови думи с помощта на инструмента на гугъл за планиране за всяка от персоните и всяка нейна фаза. (30 мин)

Един важен съвет е не просто да търсиш ключови думи с голямо търсене, но и такива с търговска стойност за бизнеса ти.

Например ако имаш туристически бизнес фразата “море в Хърватска юли 2019 ранни записвания” с 20 търсения средно месечно е много по-ценна, отколкото просто “хърватска море” с 3000 търсения, тъй като би имала много по-голям шанс да ти донесе клиенти.

По аналогичен начин трябва да разсъждаваш и за своя проект.

4. Задайте примерно заглавие на материал, който може да създадете на база ключовите думи, които открихте в предходната стъпка. (15 мин)

Изключително важен съвет тук е преди да създадеш заглавия да направиш едно ръчно търсене в инкогнито прозорец за да видиш какви заглавия се класират на първа страница за да почерпиш конкретни идеи, които са вече тествани и търсачката ги е “харесала”.

Материали:

Свали материалите за инбаунд маркетинг: http://gvtrend.com/inbound-marketing-course/
Keyword planner: https://adwords.google.com/aw/keywordplanner/
BuzzSumo: https://buzzsumo.com/
Blog: http://gvtrend.com/

Ден 3 (общо 71 мин):

1. Изгледай видео лекция номер 4 от мини сериите за дигитален маркетинг  (7 мин):

Микро и макро целите са крайните точки на всичките ни усилия в дигиталния маркетинг. Това са отправните точки за измерване на резултата от работата ни и за нови идеи, с които да я подобрим. Тяхното определяне е от критична важност за бизнеса.

Пример за микро цел е свалянето на електронна книга или споделянето на материал във Фейсбук.

Пример за макро цел е поръчката на продукт от сайта.

2. Определи поне 2 микро цели и 1 макро цел за твоя проект (30 мин).

Както с персоните и тук не трябва да се прекалява поне ако си нов в това начинание. Определи 2 микро цели, които да следиш и 1 макро цел. Нормално е определянето на микро целите да е по-трудно, тъй като макро целта е априори ясна за всеки бизне

3. Изгледай 5-тото видео от сериите за научиш как да следиш целите си (4 мин).

В това видео ще ти покажа буквално как стъпка по стъпка да настоиш следене на микро и макро целите си в Google Analytics. Това е изключително удобно, тъй като с времето ще натрупаш ценна статистика за това какво работи и какво не конкретно за твоя бизнес.

Разбира се има и много по-сложни и фини начини за следене на цели, но няма как да ги включим в настоящия курс, тъй като той е за начинаещи.

Тези и много други съвети ще намериш в Google Analytics курса, който давам като подарък към настоящия екшън курс. По-долу ще намериш и повече информация за този подарък и как да го получиш.

4. Създай проследяване за всяка една от микро и макро целите си (30 мин).

На тази стъпка трябва просто да приложиш наученото от горното видео. Не забравяй, че първо трябва да имаш така наречените “thank you page” страници. В YouTube ще намериш множество материали, за това как да направиш такава страница в зависимост от това коя платформа използва

Ден 4 (общо 44 мин):

1. Изгледай видео лекция номер 6 от мини сериите (5 мин):

Имам повече от 8 години опит с оптимизация на сайтове и мога да кажа, че в търсене на всевъзможни конспирации много хора пропускат елементарни неща, които могат да ги класират на първа страница на Google само със собствените им сили и експертиза.

В това видео ще ти обясня тази концепция. Става въпрос за време и експертиза и ако ги имаш бъди сигурен, че резултатите ще дойдат.

Разбира се има и хипер конкурентни ниши и там ще имаш нужда от професионална помощ. Тук обаче говорим за това, което всеки е способен да направи за бизнеса си като започне от дигиталния маркетинг.

2. Изгледай видео лекция номер 7 от мини сериите (9 мин):

Ще ти покажа едно примерно търсене на конкурент и конкретен материал, който да изпревариш на първа страница. Ще дам и конкретни съвети как точно може да постигнеш това.

След като видя как аз направих моето търсене сега е твой ред!

3. Направи проучване за първия си материал на база кънтент плана, който създаде по-рано в курса. (30 мин)

Приложи в твой стил и спрямо собствените ти възможности наученото от горното видео.

Бъди смел!

4. Напиши първия си материал, който ще доведе целенасочените ти усилия за последната седмица до конкретен резултат за твоя проект!

Тук ще препоръчам този изчерпателен материал на Нейл Пател за това как да напишеш материал с най-големи шансове за класиране в Google:

The Ultimate Guide to Writing Blog Posts That Rank in Google’s Top 10

5. Повтори за всеки следващ материал от кънтент плана ти!

ВЪПРОСИ И ТРУДНИ МОМЕНТИ:

Създавам тази публикация специално за твоите въпроси на всяка една фаза от работата!

Не забравяй, че няма глупави въпроси, има само хора, които ги е страх да попитат.

Ще бъда тук и ще помогна на всеки с неговото чудене 

ВЛЕЗ В СПЕЦИАЛНАТА ФЕЙСБУК ГРУПА ЗА ВЪПРОСИ И ПОДКРЕПА ОТ МЕН ГРИГОР ЙОВОВ И ОБЩНОСТТА ОТ ПРЕДПРИЕМАЧИ:

https://www.facebook.com/groups/diymarketing101/

Дигитален маркетинг курс

КАКВО СЛЕДВА:

Следват много приятни изненади!

БОНУС 1:

Всеки, който мине през 4-дневния екшън курс и ми изпрати материалите си за преглед, освен персонален коментар, ще получи и специален подарък от мен!

Безплатен ваучер за един от моите Udemy курсове “Google Analytics To Do List: Time Saver 40 mins Ready To Go!”:

https://www.udemy.com/google-analytics-to-do-list/

С негова помощ само за 40 минути ще настроиш твоя Google Analytics, така че да не губиш информация и да следиш всичко най-важно за трафика на сайта си!

БОНУС 2:

Всеки, който мине през 4-дневния екшън курс и ми изпрати материалите си за преглед, освен персонален коментар ще получи и специален подарък от мен!

Безплатен ваучер за един от моите Udemy курсове “My Business Model for Small Digital Marketing Home Business”:

https://www.udemy.com/my-business-model-for-small-digital-marketing-home-business/

В  него ще разбереш как изградих собствения ми бизнес! Той дава реален пример за това как може всеки да организира собствения си бизнес структура с няколко служители. Той е тестван в последните 8 години и работи и до днес.

Едно действие струва повече от 1000 пожелания!

Запретнете ръкави и направете нещо за себе си и своя бизнес още днес!

ВАЖНО: Изпращайте заданията до grigor [at] gvtrend.com

Тъй като получавам много покани за приятелство във Facebook, който използвам само за лични цели, моля да изпращате покани на Linkedin профила ми и ще се радвам да ги одобря:

https://www.linkedin.com/in/grigor-yovov-digital-marketer/

Отзиви:

KALINA PANAYOTOVA
“ДНЕС СЕ ПРЕСТРАШИХ ДА ПУСНА МОЕТО ПЪРВО ЗАДАНИЕ НА GRIGOR YOVOV И БИХ ИСКАЛА ДА МУ БЛАГОДАРЯ ЗА БЪРЗИЯ И ИЗЧЕРПАТЕЛЕН ОТГОВОР!”
Lyubomira Popova
“Завърших курса и отново благодаря на Grigor Yovov за това, че беше до мен през цялото време, гледаше на проекта ми в цялост и в контекст, а не просто по отношение на целите на курса. В процес на работата си изясних много неща, структурирах си целите и етапите и изчистих доста грешки. И, не на последно място показвайки ми нещата, с които се справям добре, успях да премахна някои свои притеснения и колебания за идеята, която имам и пътя, по който съм поела за осъществяването й. А това хич не е малко, защото едно е да крачиш уверено, друга е да се чудиш добре ли се справяш.”
DARINA DANCHOVA
“И АЗ ИЗПРАТИХ МОЕТО ПЪРВО ЗАДАНИЕ НА GRIGOR YOVOV! БЛАГОДАРЯ ЗА СЪВЕТИТЕ И ПРЕПОРЪКИТЕ – МНОГО ТОЧНИ И ПОЛЕЗНИ!”
ТОДОР БАЛАБАНОВ
“АЗ ОПИСАХ ВЕЧЕ МОИТЕ 3 ПЕРСОНИ. ДОРИ УСПЯХМЕ С ГРИГОР ДА ГИ КОМЕНТИРАМЕ ПО ИМЕЙЛ.”
DARINA DANCHOVA
“БЛАГОДАРЯ, GRIGOR YOVOV. КУРСЪТ МИ БЕШЕ МНОГО ПОЛЕЗЕН. СЕГА ОСТАВА ДА ПРИЛОЖА СЪВЕТИТЕ НА ПРАКТИКА!”
LYUBOMIRA POPOVA
“ИСКАМ ДА БЛАГОДАРЯ НА GRIGOR YOVOV ЗА БЪРЗИТЕ ОТГОВОРИ, КОНКРЕТНИТЕ НАСОКИ, ЦЕННИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ И ОГРОМНАТА ПОМОЩ, КОЯТО МИ ОКАЗА.”